Mirko

Hoi, Ik ben Mirko, 27 jaar, junior adviseur duurzaamheid/warmtetransitie. Ik heb Innovation Sciences gestudeerd aan de TU Eindhoven en International Business Law – Climate Change & Corporations aan de VU Amsterdam. In mijn functie help ik woningcorporaties om op wijkniveau gasloos te worden. Meestal gaat het dan om het begeleiden van warmtenettrajecten.
Hoe komt de verduurzaming terug in je dagelijkse werkzaamheden?
Wat ik fijn vind is dat het heel concrete projecten zijn, waar ik direct de impact van kan zien – als wij ons werk goed doen en het project doorgaat. Dan gaan er in een paar jaar, met onze hulp, duizenden woningen van het gas af. Dat vind ik een heel tof idee. Ter vergelijking, mijn afstudeerstage ging ook over warmtenetten en bestond uit (meewerken aan) adviezen aan de Duitse overheid en de EU. Daarbij mistte ik de link me de praktijk, die heb ik nu wel.

Ik ben nu dagelijks bezig met overleggen tussen woningcorporaties en warmtebedrijven, ik denk mee met de planning van aansluitingen en de acties die daarvoor nodig zijn. Het wisselt tussen op strategisch en bijna politiek niveau denken en meebeslissen, naar heel concreet een woning binnenstappen om op te meten of de radiatoren voldoende zijn om een woning op lagere temperatuur te verwarmen.
Wat doe je thuis aan verduurzaming?
Ik vlieg sinds ongeveer 5 jaar niet meer en ben sinds 2 jaar veganist. Daarmee probeer ik zoveel mogelijk impact te maken. Het klinkt misschien heftig maar ik vind het prima te doen, er is nog genoeg leuks te beleven! Zo ben ik vorig jaar met de trein naar Istanboel op vakantie geweest, een heel avontuur.

Ik heb heel veel geluk gehad met mijn huisje waar ik sinds januari woon: dit is al gasloos én van een woningcorporatie, dus het past goed bij mijn werk 😉.

Verder spreek ik me regelmatig uit op social media, en ga ik naar klimaatdemonstraties zoals de klimaatmars en de A12-blokkades.
Hoe kunnen we Atriensis nog verder verduurzamen?
Er gaat al veel goed, maar je kunt altijd meer doen natuurlijk. Zo hebben we zonnepanelen op het dak van het kantoor, is de helft van de auto’s elektrisch en is de lunch vegetarisch. De winst zit denk ik in meer via Teams werken, met het OV reizen, de resterende auto’s vervangen door elektrische, en ons eigen kantoor ook gasloos verwarmen. En nóg meer corporaties helpen met verduurzamen!
Waarom zouden mensen hier moeten komen werken volgens jou?
Omdat de warmtetransitie hét werkveld van de komende decennia is. Terwijl de elektriciteitsvoorziening – wat ongeveer 20% van ons energieverbruik is – in een rap tempo verduurzaamt, is de warmteopwekking (ongeveer de helft van ons totale energieverbruik) nog grotendeels fossiel. Er is dus véél te winnen. Bij Atriensis helpen we met het oplossen van dat probleem en hebben daarbij oog voor de sociale kant van die warmtetransitie, we werken immers met woningcorporaties met een vaak sociaaleconomisch kwetsbare doelgroep. Ik vind het inspirerend en impactvol werk en dat gun ik meer mensen. En we hebben natuurlijk een keigezellig, jong en ambitieus team!

Direct contact?

Neem contact op met onze Recruiters. Zij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over vacatures, stages of andere zaken!

Laat je contactinformatie achter en ze nemen zo snel mogelijk contact met je op

Direct contact?

Neem contact op met Eline, zij helpt je graag verder met alle vragen die je hebt over vacatures, stages of andere zaken!
Laat je contactinformatie achter en ze nemen zo snel mogelijk contact met je op
Privacy data Privacy projecten